pit1
Pite in zavitki

Sočna slivova pita

0 komentarjev

Sočna slivova pita, ki sem ji dodala nekaj ringloja, je sladica, ki jo z veseljem pojemo po obroku ali kot samostojno malico. Vsebuje ogromne količine sadja, zato je neverjetno sočna. Da je tudi peka enostavna, sem najprej poskrbela s plastjo mletih mandeljnov, ki vpijejo nekaj odvečne tekočine. Pa tudi z neenakomerno narezanimi trakci po testu, ki nam olajšajo delo s preostankom testa.

pit2

Število porcijČas pripraveČas peke Skupaj
16- 20 kosov40 min45 min1h 25 min

Sestavine za testo ( pekač 34 x 22 cm )

  • 350 g moke
  • 1/3 čajne žličke soli
  • 100 g sladkorja
  • 200 g masla
  • jajce
  • rumenjak

Sestavine za nadev

  • 1 kg sliv
  • 500 g ringloja
  • 100 g mletih mandeljnov
  • 120- 140 g rjavega trsnega sladkorja
  • ½ čajne žličke cimeta

+ jajce za premaz

Postopek

V posodo najprej presejemo moko in dodamo sladkor ter sol. Premešamo in vanj vgnetemo na drobno narezane lističe masla. Ko dobimo nadrobljeno zmes, dodamo še jajce in rumenjak ter na hitro zgnetemo testo, ki ga damo za 30 minut v hladilnik.

Ta čas pripravimo nadev. Slive in ringloje razkoščičimo in polovičke še razpolovimo, da dobimo četrtine. Dodamo rjavi trsni sladkor in cimet ter premešamo.

Približno 2/3 ohlajenega testa razvaljamo na malenkost večjo velikost od pekača, da pokrijemo še spodnji del robov ( 1 cm višine ). S pomočjo valja ga prestavimo v namaščen, s peki papirjem pokrit pekač, in ga poravnamo, da se tesno prilega pekaču. Čez testo enakomerno potresemo mlete mandeljne, zatem pa še nadev. Lepo ga poravnamo in čez položimo od preostalega testa narezane trakce. Premažemo jih s stepenim jajcem.

Pito pečemo okrog 45 minut na 180°C na spodnjem izvodilu pečice.

Preden se lotimo rezanja, počakamo, da se popolnoma ohladi. Še posebej, ker je zelo sočna. Hranimo jo v hladilniku in pred postrežbo postavimo na sobno temperaturo.

pit3

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*