masl2
Piškoti

Masleni praznični piškoti

0 komentarjev

Masleni praznični piškoti se zaradi velike količine masla dobesedno raztopijo v ustih. S čokolado in ostalimi dodatki nam zaigrajo prav vse brbončice. Ko jih zagledamo, je nekako tako, kot da bi odprli bonboniero- želimo poskusiti prav vsakega izmed njih, in nemogoče se je ustaviti zgolj pri enem. So tudi dobra ideja za praznično darilo. Le kdo se ne bi razveselil škatlice ali vrečice takšnih piškotov?!

maslpi1
Število porcijČas pripraveČas pekeSkupaj
2 pekača20 min15 min35 min + hlajenje testa

Sestavine za testo

  • 320 g moke
  • ½ čajne žličke pecilnega praška
  • ¼ čajne žličke soli
  • 250 g masla sobne temperature
  • 150 g sladkorja v prahu
  • jajce sobne temperature
  • 2 rumenjaka sobne temperature
  • čajna žlička vaniljevga ekstrakta
  • 2 žlici mleka

+ za okrasitev: stopljena temna in/ ali bela čokolada, mrvice, kokosova moka, lešnikovi krokanti ipd.

Postopek

V manjši posodi najprej skupaj zmešamo presejano moko, pecilni in sol. Damo na stran.

V večjo posodo damo maslo sobne temperature in sladkor v prahu ter z električnim mešalnikom stepamo 3- 5 minut, da masa postane kremasta. Za tem vmešamo jajce in rumenjaka, vsakega posebej. Dodamo tudi vaniljev ekstrakt in nazadnje mleko.

Na koncu sestavinam primešamo moko, in sicer postopoma med stalnim mešanjem. Pri tem se izogibamo prekomernemu mešanju.

Maso nato predenemo v dresirno vrečko s poljubnim nastavkom ( zaradi lažjega brizganja, priporočam širšega ) in na obložen pekač nabrizgamo piškote čim bolj enake velikosti. Ne le zaradi zgleda, temveč zato, da bojo hkrati pečeni.

Ker je v masi velika količina masla in po vrhu še mleko, je nujno, da piškote pred peko ohladimo. Le tako bojo ohranili svojo obliko. Zato pekača položimo za približno 1 uro v hladilnik.

Dobro ohlajene piškote pečemo na 160°C 15 minut.

Med peko bistveno ne spremenijo barve, zato se nam lahko zdi, da po 15-ih minutah še vedno niso pečeni, vendar so. Preverimo lahko tako, da jih malce dvignemo in če so spodaj rahlo obarvani, so. Vzamemo jih s pečice in ohladimo na pekaču, kjer se bodo do konca spekli.

Medtem nad vodno kopeljo ali v mikrovalovni pečici previdno stopimo čokolado. Pripravimo tudi vse okraske. Piškote najprej potopimo v čokolado in potem potresemo z mrvicami/ lešnikovi krokanti ali povaljamo v kokosovi moki. Položimo jih na mrežo in sušimo slabo uro.

Hranimo jih v dobro zaprti nepredušni kovinski škatli. Med sloji piškotov položimo papir, da se zaradi čokolade med seboj ne sprimejo.

maslp3

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*