Polkilska bela štruca je zares nepogrešljiv kruh, ki je vsestransko uporaben. Izpolnjuje vse kriterije, ki jih iščem(o) pri beli štruci. Je zelo okusen, mehek, z ravno prav trdo skorjico. Pomembno je tudi, da dobro čaka in naslednji dan ni niti malo suh.
Kljub temu, da bel kruh v osnovi vsebuje zelo malo sestavin, ni tako enostavno dobiti dobrega, še posebej, če ga želimo za več dni. Bela štruca po tem receptu nas vsekakor ne bo razočarala. Nikakor.

| Število porcij | Čas priprave | Čas peke | Skupaj | 
| 4- 6 | 25 min | 25 min | 50 min+ vzhajanje | 
Sestavine ( pekač 36×13 )
- 400 g moke
- 7 g suhega kvasa
- žlica sladkorja
- 1½ čajne žličke soli
- 200 ml vode
- 50 ml toplega mleka
- 30 g masla sobne temperature
+ moka za posip
Postopek
Najprej pripravimo kvasno mešanico. V manjšo posodico stresemo suhi kvas, mu dodamo žličko sladkorja in prilijemo polovično količino tople vode. Premešamo in pustimo dobrih 5 minut, da kvas nabrekne.
V posodo kuhinjskega robota presejemo moko, dodamo sol in preostali sladkor. Na sredino naredimo jamico in vanjo najprej damo kvasno mešanico. Za tem začnemo s počasnim mešanjem in pri tem dodamo preostanek vode in mleko. Pomembno je, da ju prilivamo počasi med gnetenjem pri srednji hitrosti.
Nazadnje dodamo maslo. Prav tako postopoma, v manjših količinah. Testo nato gnetemo še 10- 15 minut. Ker je testo na začetku precej lepljivo, vmes ustavimo mešanje in postrgamo testo z robov.
Dobili bomo dokaj kompaktno testo, ki ga položimo v naoljeno posodo in pokrijemo s krpo ali folijo, da vzhaja približno 1,5 ure ali čez noč v hladilniku. V tem primeru ga naslednji dan postavimo na sobno temperaturo dobri 2 uri pred naslednjim korakom.
Po prvem vzhajanju testo razvaljamo v pravokotnik, debeline okrog 1 cm. Pri tem upoštevamo, da mora biti po dolžini malce krajši od pekača, ker bo testo precej naraslo. Testo nato skupaj zvijemo ( kot za potico ) in položimo v namaščen, s peki papirjem obložen pekač.
Da bomo dobili štruco z izgledom, kot na sliki, po njej čez cedilo spustimo moko po celotni dolžini. Toliko, da prekrije testo. Čez poljubno z nožem zarežemo črte.
Pokrijemo ga s folijo in pustimo, da testo vzhaja še dodatno uro. V pečico ga damo na 200°C za približno 25 minut. Ko potrkamo in zadoni, je pečen. Pečenega takoj pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo nekaj minut v pekaču. Za tem ga prevrnemo na mrežo, ponovno pokrijemo s krpo in počakamo, da se ohladi.
Pravkar ohlajenega zavijemo v nepredušno plastično vrečko, v kateri bo čakal več dni.

 
        



