bel11
Kvašene dobrote

Bela štruca

0 komentarjev

Polkilska bela štruca je zares nepogrešljiv kruh, ki je vsestransko uporaben. Izpolnjuje vse kriterije, ki jih iščem(o) pri beli štruci. Je zelo okusen, mehek, z ravno prav trdo skorjico. Pomembno je tudi, da dobro čaka in naslednji dan ni niti malo suh.

Kljub temu, da bel kruh v osnovi vsebuje zelo malo sestavin, ni tako enostavno dobiti dobrega, še posebej, če ga želimo za več dni. Bela štruca po tem receptu nas vsekakor ne bo razočarala. Nikakor.

bel2
Število porcijČas pripraveČas pekeSkupaj
4- 625 min25 min50 min+ vzhajanje

Sestavine ( pekač 36×13 )

  • 400 g moke
  • 7 g suhega kvasa
  • žlica sladkorja
  • 1½ čajne žličke soli
  • 200 ml vode
  • 50 ml toplega mleka
  • 30 g masla sobne temperature

+ moka za posip

Postopek

Najprej pripravimo kvasno mešanico. V manjšo posodico stresemo suhi kvas, mu dodamo žličko sladkorja in prilijemo polovično količino tople vode. Premešamo in pustimo dobrih 5 minut, da kvas nabrekne.

V posodo kuhinjskega robota presejemo moko, dodamo sol in preostali sladkor. Na sredino naredimo jamico in vanjo najprej damo kvasno mešanico. Za tem začnemo s počasnim mešanjem in pri tem dodamo preostanek vode in mleko. Pomembno je, da ju prilivamo počasi med gnetenjem pri srednji hitrosti.

Nazadnje dodamo maslo. Prav tako postopoma, v manjših količinah. Testo nato gnetemo še 10- 15 minut. Ker je testo na začetku precej lepljivo, vmes ustavimo mešanje in postrgamo testo z robov.

Dobili bomo dokaj kompaktno testo, ki ga položimo v naoljeno posodo in pokrijemo s krpo ali folijo, da vzhaja približno 1,5 ure ali čez noč v hladilniku. V tem primeru ga naslednji dan postavimo na sobno temperaturo dobri 2 uri pred naslednjim korakom.

Po prvem vzhajanju testo razvaljamo v pravokotnik, debeline okrog 1 cm. Pri tem upoštevamo, da mora biti po dolžini malce krajši od pekača, ker bo testo precej naraslo. Testo nato skupaj zvijemo ( kot za potico ) in položimo v namaščen, s peki papirjem obložen pekač.

Da bomo dobili štruco z izgledom, kot na sliki, po njej čez cedilo spustimo moko po celotni dolžini. Toliko, da prekrije testo. Čez poljubno z nožem zarežemo črte.

Pokrijemo ga s folijo in pustimo, da testo vzhaja še dodatno uro. V pečico ga damo na 200°C za približno 25 minut. Ko potrkamo in zadoni, je pečen. Pečenega takoj pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo nekaj minut v pekaču. Za tem ga prevrnemo na mrežo, ponovno pokrijemo s krpo in počakamo, da se ohladi.

Pravkar ohlajenega zavijemo v nepredušno plastično vrečko, v kateri bo čakal več dni.

bel1

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*