Sočna hruškova pita je tipična jesenska sladica ali malica, ki nas popelje v hladnejše dni in prevzame z omamnimi začimbami. Topla ali hladna, ne bo nas razočarala, zato priporočam, da za večje število oseb sestavine enostavno podvojite.
Kdor je bolj naklonjen pitam s spodnjim in zgornjim testom, lahko brez težav uporabi trakce testa namesto mandljevih lističev. Pri tem je potrebno le prilagoditi količino testa.

| Število porcij | Čas priprave | Čas peke | Skupaj | 
| 8- 10 kosov | 25 min | 35 min | 1h | 
Sestavine za testo ( pekač 15x 22 cm )
- 150 g moke
- ½ čajne žličke pecilnega praška
- ¼ čajne žličke soli
- 70 g sladkorja
- 50 g masla
- jajce
- rumenjak
+ beljak za premaz
Sestavine za nadev
- 4 večje hruške
- 80 g rjavega trsnega sladkorja ( lahko tudi več, če hruške niso tako sladke )
- čajna žlička cimeta
- ¼ čajne žličke muškatnega oreha
- ¼ čajne žličke mletih klinčkov
+ 30- 40 g mandljevih lističev za posip
Postopek
V posodo najprej presejemo moko s pecilnim in dodamo sladkor ter sol. Premešamo in vanj vgnetemo na drobno narezane lističe masla. Ko dobimo nadrobljeno zmes, dodamo še jajce in rumenjak ter na hitro zgnetemo testo, ki ga damo za 1 uro v hladilnik.
Ta čas pripravimo nadev. Hruške olupimo, razkoščičimo in narežemo na majhne koščke. Dodamo jim rjavi trsni sladkor in vse začimbe ter premešamo.
Ohlajeno testo nato razvaljamo na malenkost večjo velikost od pekača, da pokrijemo še spodnji del robov ( 1, 5- 2 cm višine ). S pomočjo valja ga prestavimo v namaščen, s peki papirjem pokrit pekač, in ga poravnamo, da se tesno prilega pekaču. Po celi površini ga premažemo z beljakom in šele za tem nadevamo s hruškami. Lepo jih poravnamo in čez posujemo z mandljevimi lističi.
Pito pečemo 30- 35 minut na 180°C na spodnjem izvodilu pečice.
Preden se lotimo rezanja, počakamo, da se popolnoma ohladi. Še posebej, ker je zelo sočna. Hranimo jo v hladilniku in pred postrežbo postavimo na sobno temperaturo.

 
        



