Jabolčno- skutin zavitek je brezčasna sladica, za katero se zadnje čase išče vse mogoče bližnjice, da bi na lažji in hitrejši način dosegli ta vrhunski okus, pa tudi izgled. Priznam, da se zelo lepo sliši, ampak v resnici je še vedno z razlogom najboljši tradicionalen zavitek, ki nam vzame nekaj več časa. Sama vedno pripravim testo in jabolčni nadev že dan prej, tako da je na dan peke v resnici zelo malo dela. In ves trud je ob pokušini mlačnega zavitka dvakratno poplačan!

| Število porcij | Čas priprave | Čas dušenja in peke | Skupaj | 
| 12- 14 kosov | 1h | 10 min+ 45 min | 1h 55 min+ počivanje testa | 
Sestavine za vlečeno testo (srednje velik pekač )
- 300 g moke
- jajce
- žlica olivnega olja
- žlička kisa
- čajna žlička soli
- 140 ml tople vode
+ 150 g kisle smetane za premaz
Sestavine za jabolčni nadev
- 6 srednje velikih jabolk
- 2 žlici limoninega soka
- 100 g rjavega trsnega sladkorja
- čajna žlička cimeta
- 2 čajni žlički vaniljevga ekstrakta
+ 3 žlice drobtin
Sestavine za skutin nadev
- 500 g skute
- 250 g kisle smetane
- 2 jajca
- 150 g sladkorja
Postopek za vlečeno testo
V posodo kuhinjskega robota presejemo moko, v sredini naredimo jamico in dodamo vse sestavine razen tople vode. Na nizki hitrosti začnemo mešati in počasi dolivamo vodo. Testo gnetemo še približno 5 minut, nato pa hlebček namažemo z oljem, pokrijemo in ga damo počivati. Na sobni temperaturi naj čaka 1- 2 uri, ali čez noč v hladilniku. V tem primeru ga moramo prej ogreti na sobno temperaturo.
Testo razdelimo na pol. Polovico najprej razvaljamo v manjši pravokotnik, ga premažemo z oljem in začnemo vleči. To storimo tako, da testo dvignemo in ga s spodnje strani s prsti nežno raztegujemo na vse strani. Ko je prevelik, da bi ga držali v rokah, ga postavimo na pomokano kuhinjsko brisačo ali prt. Nadaljujemo z vlečenjem na vse strani, dokler ni tako tanek, da skozenj vidimo prt. S tem je pripravljen na nadev.
Postopek za nadeva
Jabolčni nadev se mora pred sestavljanjem zavitka ohladiti, zato ga pripravimo najprej. Jabolka olupimo, razkoščičimo in naribamo. Damo jih v posodo ter dodamo vse ostale sestavine ( razen drobtin ). Na zmernem ognju jih dušimo približno 10 minut. Nato jih odstavimo in primešamo drobtine. Dobro premešamo, pokrijemo in pustimo, da se popolnoma ohladi.
Za skutin nadev zmešamo vse sestavine. Ker vsebuje veliko kisle smetane, je nadev precej redek, vendar s tem ni nič narobe. Zavitek se bo lepo zavil, ker bodo čez še jabolka.
Na razvlečeno testo najprej po robovih namažemo kislo smetano. Prav tako jo namažemo na 1/3 testa, kjer ne bo nadeva. Na preostalo površino najprej razporedimo polovico skutinega nadeva. Sledi polovica jabolčnega nadeva, ki ga razprostremo po skutnem. Ni potrebno, da je natančno razporejen, ker se bo pri zvijanju sam enakomerno porazdelil.
Zavitek od strani najprej zavihamo navznoter, da nadev ne bo ušel. Šele za tem ga pričnemo s prtom vred zavijati. Previdno ga predenemo v pekač. Enako velja za drug del testa. Zavitka nato premažemo s kislo smetano in pečemo 40- 45 minut na 180°C. Nekje na polovici peke, ju pokrijemo z alu folijo, da se po vrhu preveč ne zapečeta.
Pečena zavitka pokrijemo s kuhinjsko krpo in počakamo, da se nekoliko ohladita. Po želji ju pred postrežbo posujemo s sladkorjem v prahu.
Hranimo ga v nepredušni vrečki ali posodi. Na ta način počaka več dni.

 
        



