Osvežilen borovničev cheesecake je odlična lahka sladica oz. tortica, primerna za vsak dan, pa tudi za razna praznovanja. Je zelo enostavna in hitro pripravljena, le na pokušino moramo počakati malo dlje.
Sama imam rada malo več piškotnega dela, zato je piškotna plast dokaj široka. Komur je ljubša tanjša, priporočam, da količine sestavin za piškotno dno zmanjša za tretjino.

| Število porcij | Čas priprave | Čas peke | Skupaj | 
| 8 kosov | 25 min | 40 min | 1h 05 min + hlajenje | 
Sestavine za piškotno dno (pekač premera 18 cm)
- 200 g piškotov
- 80 g masla
- žlica sladkorja
Sestavine za nadev
- 350 g kremnega sira (lahko tudi pasirane skute)
- 180 g kisle smetane
- 2 jajca
- 80 g sladkorja
- 250 g ameriških borovnic
- 2 žlici jedilnega škroba
- žlička ruma
- čajna žlička vaniljevga ekstrakta
Postopek
Začnemo s pripravo piškotnega dna. Lahko uporabimo katerekoli piškote ( za recept sem uporabila Leibniz) in jih zdrobimo oz. zmeljemo v električnem mešalniku. Dodamo jim sladkor in prelijemo s stopljenim maslom. Dobro premešamo, da so vse drobtine prepojene z maslom in zmes nanesemo na dno pekača. Da bomo torto po peki lažje prestavili, svetujem, da uporabimo peki papir. Piškotno dno enakomerno razporedimo in ga z žlico malce pritisnemo in poravnamo. Pekač nato postavimo v pečico na 180°C za 9 minut.
Po 9-ih minutah vzamemo pekač iz pečice, in počakamo, da se nekoliko ohladi. Ta čas pripravimo nadev. V večjo posodo stresemo kremni sir (ali pasirano skuto) in ga z električnim mešalnikom mešamo na najnižji hitrosti 1- 2 minuti, da postane povsem gladek. Dodamo kislo smetano in zopet premešamo. Sledijo jajca, rum in vaniljev ekstrakt. Ponovno dobro premešamo.
Jedilni škrob posebej zmešamo s sladkorjem in ga nato počasi po žlicah dodajamo kremni mešanici. Nazadnje na roke primešamo oprane in osušene borovnice.
Nadev razporedimo po piškotnem dnu in ga pogladimo. Pečemo še približno 30 minut– toliko, da se rob rahlo obarva.
Pečen cheesecake hladimo na sobni temperaturi 1 uro, za tem pa ga prestavimo v hladilnik, kjer naj se hladi še najmanj 3 ure. Najbolje je, če ga pustimo čez noč. Naslednji dan bomo lahko odrezali lepe čvrste kose in piškotno dno bo (deloma) zmehčano.

 
        



