Pita z jabolčno marmelado je neverjetno polnega okusa. K temu najbolj pripomore domača jabolčna marmelada, kateri zreduciramo sokove in s tem povečamo intenzivnost okusa. Skupaj s krhkim testom dobimo enkratno jabolčno pito, ki bo navdušila vse po vrsti.
Da si pripravo karseda olajšamo, je najbolje, da marmelado skuhamo in ohladimo dan prej. Tako bomo na dan peke hitro gotovi.

| Število porcij | Čas priprave | Čas kuhanja+ peke | Skupaj | 
| 8- 10 kosov | 40 min | 1 h + 40 min | 2 h 20 min+ hlajenje | 
Sestavine za testo ( pekač premera 24 cm )
- 300 g moke
- čajna žlička pecilnega praška
- 1/3 čajne žličke soli
- 120 g sladkorja
- 150 g masla
- jajce
Sestavine za marmelado
- 1 kg olupljenih jabolk ( 8 jabolk )
- 2 žlici limoninega soka
- 150- 180 g sladkorja
- cimetova palčka
Postopek
Najprej skuhamo marmelado, da se pred nadaljnjo uporabo popolnoma ohladi. Olupimo, izkoščičimo in naribamo jabolka. Stresemo jih v kozico in dodamo limonin sok, sladkor ter cimetovo palčko. Jabolka nato na nizkem ognju kuhamo približno 1 uro oz. toliko, da izhlapi večina tekočine ( tekom ohlajanja se bo še dodatno zgostila ). Po končanem kuhanju, damo kozico na stran in odstranimo cimetovo palčko.
Ko je marmelada bolj ali manj že ohlajena, pripravimo testo. V posodo presejemo moko in dodamo sladkor in sol. Premešamo in vanj vgnetemo na drobno narezane lističe masla. Ko dobimo nadrobljeno zmes, dodamo še jajce ter na hitro zgnetemo testo, ki ga damo za 30 minut v hladilnik.
Približno 2/3 ohlajenega testa razvaljamo na malenkost večjo velikost od pekača, da pokrijemo tudi robove. S pomočjo valjarja ga prestavimo v dobro namaščen pekač, in ga poravnamo, da se tesno prilega pekaču. Testo za tem nekajkrat preluknjamo z vilicami in nanj enakomerno razporedimo marmelado. Lepo jo poravnamo in čez položimo od preostalega testa narezane trakce.
Pito pečemo okrog 40 minut na 180°C na spodnjem izvodilu pečice.
Preden se lotimo rezanja, počakamo, da se vsaj malo ohladi. Še posebej, ker je zelo sočna. Hranimo jo v hladilniku in pred postrežbo postavimo na sobno temperaturo ali pogrejemo v mikrovalovni pečici. Mlačna je še posebej dobra.

 
        



