Mini vaniljeve pite s svojim enkratnim kremnim vaniljevim okusom poskrbijo, da dobimo vse v enem- pito in kremšnito. V primerjavi s krhkimi košaricami, so te pite nekoliko večje, ker so narejene v modelih za standardne mafine. Poleg tega je krhko testo malce bolj debelo, a še vedno mehko. Skupaj z vaniljevim nadevom in smetano dobimo vrhunsko sladico, primerno za nešteto priložnosti.

| Število porcij | Čas priprave | Čas kuhanja in peke | Skupaj | 
| 14-16 kosov | 50 min | 2 min + 15 min | 1h 7 min+ hlajenje | 
Sestavine za testo
- 250 g moke
- 1/4 čajne žličke soli
- 80 g sladkorja
- 120 g masla
- 1 jajce
- žlica mleka
- čajna žlička vaniljevga ekstrakta
Sestavine za vaniljev nadev
- 400 ml mleka
- 3 rumenjaki
- 70 g sladkorja
- 40 g moke ali jedilnega škroba
- čajna žlička vaniljevga ekstrakta
+ 200- 250 ml sladke smetane, 1- 2 žlici sladkorja v prahu, barvne mrvice za posip ( po želji )
Postopek
Najprej se lotimo vaniljevga nadeva, ker se mora pred sestavljanjem pite ohladiti. V kozici segrejemo mleko z vaniljevim ekstraktom. Takoj, ko zavre, odstavimo. Medtem z električnim mešalnikom na najvišji hitrosti penasto stepamo rumenjake s sladkorjem okrog 5 minut, da dobimo penasto bledo zmes. Na nizki hitrosti ji počasi dodajamo moko ( ali jedilni škrob ) in mešamo, dokler ni masa gladka. Dobljeno maso nato vmešamo v toplo mleko in pristavimo nazaj na ogenj. Med segrevanjem stalno mešamo in med mešanjem pustimo še kakšno minuto, da narahlo vre. Potem odstavimo, predenemo v posodo in tesno pokrijemo s plastično folijo, da se med ohlajanjem ne naredi skorja. Pustimo, da se ohladi.
Za testo skupaj zmešamo suhe sestavine, to je presejano moko, sol in sladkor. Dodamo na majhne koščke narezano maslo, ki ga dobro vgnetemo, da dobimo čim bolj nadrobljene koščke. Sledijo še jajce, mleko in vaniljev ekstrakt. Testo na hitro pregnetemo in ga postavimo v hladilnik za najmanj 30 min.
Ta čas pripravimo pekač. Uporabili bomo pekač za mafine. In ker bomo pite spekli brez papirčkov, modelčke dobro namastimo.
Ohlajeno testo nato razvaljamo na 3- 4 mm na debelo in izrežemo kroge približno 9 cm premera, ki jih položimo v namaščene modelčke. Krogi morajo prekriti dno in rob, visok okoli 1,5 cm. Da bodo pite čimbolj ohranile obliko, jih pred peko postavimo v zmrzovalnik za 30 minut. Preden jih postavimo v pečico, testo še nekajkrat preluknjamo. Pečemo jih na 180°C 13- 16 minut.
Pečene pustimo nekaj minut v pekaču, za tem pa jih previdno preložimo na mrežo, da se ohladijo.
Medtem z električnim mešalnikom stepemo sladko smetano. Vmes ji postopoma dodamo sladkor v prahu. Stepeno smetano predenemo v dekorirno vrečko za okraševanje in postavimo v hladilnik do uporabe. Hkrati iz hladilnika vzamemo vaniljevo kremo in jo prav tako na hitro zmešamo, da je popolnoma gladka.
Sedaj, ko imamo pripravljene vse komponente za pito, se lahko lotimo njenega sestavljanja. Pite najprej z žlico ali dekorirno vrečko nadevamo z vaniljevo kremo. Sledi še plast stepene smetane, ki jo nabrizgamo po želji.
Hranimo jih v hladilniku in jih pred postrežbo, bolj ali manj, ogrejemo na sobno temperaturo. Po želji jih tik prej posujemo z barvnimi mrvicami.

 
        



