jabch11
Torte in rezine

Jabolčni cheesecake

0 komentarjev

Jabolčni cheesecake je jesensko- zimsko obarvana sladica, ki nas premami s sočnimi jabolki in dišečimi začimbami. Na eni strani imamo piškotno dno, ki z dodanimi začimbami po okusu močno vlečejo na medenjake; na drugi strani pa skutni nadev s pečenimi jabolki. Kaj več bi si lahko še zamislili :).

Dobra novica je, da je pot do takšne sladice zelo lahka in hitra. Počakati moramo le, da se pred rezanjem dobro ohladi.

jabch2
Število porcijČas pripraveČas peke Skupaj
8- 10 kosov25 min35 min60 min + hlajenje

Sestavine za piškotno dno ( pekač premera 18 cm )

  • 140 g piškotov
  • 30 g sladkorja ( 2 žlici )
  • ½ čajne žličke cimeta
  • ¼ čajne žličke muškatnega oreha
  • ¼ čajne žličke mletega ingverja
  • ¼ čajne žličke mletih klinčkov
  • 60 g masla

Skutin nadev

  • 500 g (ne)pasirane skute
  • 180 g kisle smetane
  • 3 jajca
  • 120 g sladkorja
  • žlička ruma
  • ½ čajne žličke cimeta

Jabolčni nadev

  • 2 jabolka
  • žlička limoninega soka
  • 30 g temno rjavega trsnega sladkorja ( 2 žlici )
  • ½ čajne žličke cimeta

+ 60 g moke, 30 g sladkorja, 30 g masla

Postopek

Začnemo s pripravo piškotnega dna. Lahko uporabimo katerekoli piškote ( za recept sem uporabila Leibniz ) in jih zdrobimo oz. zmeljemo v električnem mešalniku. Dodamo jim sladkor in vse začimbe ter prelijemo s stopljenim maslom. Dobro premešamo, da so vse drobtine prepojene z maslom in zmes nanesemo na dno pekača. Da bomo torto po peki lažje prestavili, svetujem, da uporabimo peki papir. Piškotno dno enakomerno razporedimo in ga z žlico malce pritisnemo in poravnamo. Pekač nato postavimo v pečico na 180°C za 8 minut.

Po 8 -ih minutah vzamemo pekač iz pečice, in počakamo, da se malce ohladi. Ta čas pripravimo oba nadeva– skutin in jabolčni.

V večjo posodo stresemo nepasirano skuto in jo z električnim mešalnikom mešamo na srednji hitrosti 1- 2 minuti, da postane ( skoraj ) brez grudic. Vmešamo sladkor. Nato dodamo kislo smetano, rum in cimet. Zopet premešamo. Nazadnje dodamo jajca, enega po enega in vmes premešamo. Po zadnjem mešamo le toliko, kot je potrebno.

Za jabolčni nadev izkoščičimo jabolka in jih narežemo na tanjše krhlje. Pokapljamo jih z limoninim sokom in dodamo sladkor in cimet. Premešamo in damo na stran.

Za drobljenec v manjšo posodico odmerimo moko in sladkor. Dodamo na koščke narezano maslo in maso z rokami nadrobimo oz. zmešamo. Dobimo precej lepljivo zmes, ki jo do uporabe shranimo v hladilnik.

Na piškotno dno najprej nanesemo skutin nadev. Sledijo jabolčni krhlji, ki jih previdno razporedimo po celotni površini. Pazimo, da se preveč ne pogreznejo v maso. Na koncu čez enakomerno nadrobimo drobljenec. Narahlo poravnamo in damo v pečico na 170°C še za približno 40 minut– toliko, da se rob rahlo obarva.

Pečen cheesecake 1 uro hladimo na sobni temperaturi, za tem pa ga prestavimo v hladilnik, kjer naj se hladi še najmanj 4 ure. Najbolje je, če ga pustimo čez noč. Naslednji dan bomo lahko odrezali lepe čvrste kose.

jabch3

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*