Ta sadni drobljenec je tako okusen, da ga brez dvoma postavim ob bok najboljšim pitam. Zakaj? Vsebuje prefinjeno krhko testo iz pirine moke in mletih mandljev ter dovolj jedilnega škroba, da sadje lepo karamelizira. Tako na dnu pekača nimamo cele poplave, ampak prijetno podušeno sadje.
Poleg tega je priprava zelo enostavna. Mešano sadje le narežemo na koščke in čez nadrobimo drobljenec. Ugotovila sem, da se splača narediti drobljenec brez ovsenih kosmičev ( čeprav jih imam zelo rada ) in če uporabim drugačen postopek priprave, ki se začne z maslom sobne temperature. Rezultat je vrhunski!

| Število porcij | Čas priprave | Čas peke | Skupaj | 
| 10 | 30 min | 30 min | 1 h | 
Sestavine ( za pekač premera 24 cm )
- 4 jabolka
- 3 hruške
- majhna banana
- 50- 70 g rjavega trsnega sladkorja
- 2½ žlice jedilnega škroba
- čajna žlička vaniljevga ekstrakta
- ½- 1 čajna žlička cimeta
- ¼ čajne žličke soli
Za drobljenec
- 100 g masla sobne temperature
- 100 g sladkorja
- 120 g pirine moke
- 60 g mletih mandljev
- ½ čajne žličke cimeta
Postopek
Začnemo s pripravo drobljenca. Maslo sobne temperature in sladkor z električnim mešalnikom mešamo 3- 4 minute, da dobimo svetlo kremasto zmes. Postopoma nato med mešanjem dodajamo vse suhe sestavine: moko, mandeljne in cimet. Mase ne mešamo predolgo, in zaključimo, ko imamo nekoliko nadrobljeno zmes. Da jo bomo po sadju lažje nadrobili, posodo postavimo v hladilnik za 30 minut.
Ta čas izkoščičimo in narežemo sadje, ki ga razen banan, ne potrebujemo lupiti. Dodamo mu sladkor, škrob, vse začimbe, ter dobro premešamo.
Pekač dobro namastimo, in vanj stresemo ves sadni nadev. Poravnamo in po vrhu čimbolj enakomerno nadrobimo drobljenec. Na koncu ga narahlo malenkost sploščimo in pekač postavimo v pečico na 165°C za 30 minut, program ventilacija. Proti koncu peke ga lahko pokrijemo z alu folijo, da se po vrhu ne zapeče preveč.
Ko je pečen, ga postavimo na pult in pustimo dobro uro, da se malce ohladi. V tem času se bo še dodatno zgostil, tako da bomo lahko potem odrezali in na krožnik položili lepe kose.
Ohlajenega hranimo na sobni temperaturi 1 dan, več dni pa v hladilniku. Dober je tako hladen kot pogret.

 
        



