roz1
Kvašene dobrote

Rožičevi štruklji in polžki

0 komentarjev

Rožičevi štruklji in polžki niso mamljivi le na pogled. So slasten hranilen obrok, ki si ga lahko privoščimo za zajtrk ali malico, in s tem dobimo veliko vitaminov, mineralov in vlaknin, ki jih potrebuje naše telo.

Kdor ni najbolj domač z rožičevo moko, naj povem, da se jo zaradi svoje sladkosti in rahlo čokoladnega okusa, uporablja tudi kot nadomestek kakava in sladkorja. In ravno zato, ker velja za bolj zdravo alternativo, je vključena v veliko veganskih receptov ali receptov za diabetike.

Na moji strani si bom prizadevala, da bo rožič dosegel širšo publiko. S takimi recepti, ki bodo kraljevali na prazničnih mizah za vse ljudi. In takimi, ki jih bodo z veseljem jedli tudi naši najmlajši.

roz2
Število porcijČas pripraveČas pekeSkupaj
10 štrukljev in polžkov35 min20 min55 min + vzhajanje

Sestavine za testo

  • 300 g moke
  • 7 g suhega kvasa ( 1 vrečka )
  • 50 g sladkorja
  • čajna žlička soli
  • pomarančna lupinica
  • 2 rumenjaka sobne temperature
  • 160 ml toplega mleka
  • 45 g masla

Sestavine za nadev

  • 200 g rožičeve moke
  • žlica mletih orehov
  • 150 ml mleka
  • 60 g stopljenega masla
  • 2 žlici medu
  • 60 g rjavega trsnega sladkorja
  • ¾ čajne žličke cimeta
  • pomarančna lupinica
  • čajna žlička vaniljevga ekstrakta
  • 2 beljaka

Postopek

Začnemo s pripravo testa. V majhno posodico stresemo kvas, žličko sladkorja in primešamo polovično količino toplega mleka. Pomešamo in pustimo 5 minut, da se kvas aktivira.

V posodo kuhinjskega robota presejemo moko. Dodamo sol, sladkor in pomarančno lupinico. Nato naredimo na sredini jamico in vanjo zlijemo kvasno mešanico. Z gnetilnim kavljem pričnemo mešati na najnižji hitrosti in dodamo rumenjak za rumenjakom. Počasi prilijemo tudi preostalo toplo mleko.

Hitrost povečamo in postopoma, v manjših količinah dodamo še maslo. Testo zatem gnetemo 10- 15 minut. Ker je na začetku precej lepljivo, vmes ustavimo mešanje in postrgamo testo z robov. Nato ga vzamemo iz posode, oblikujemo v hlebček in postavimo v naoljeno posodo ter pokrijemo s folijo, da vzhaja 1,5 ure.

V tem času pripravimo nadev. Mleko segrejemo skoraj do vretja in ga prelijemo čez rožičevo moko in mlete orehe. Dobro premešamo in prilijemo še stopljeno maslo. Zopet dobro premešamo. Za tem dodamo med, sladkor, cimet, pomarančno lupinico in vaniljev ekstrakt. Ko je temeljito premešana zmes ohlajena, ji dodamo čvrst stepen sneg. S tem imamo pripravljen nadev.

Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik debeline 3- 4 mm. Nanj enakomerno razporedimo nadev skoraj do roba in testo zvijemo kot potico. Z ostrim nožem svaljek razdelimo na 10 enakih delov in vsako potičko ali polžka položimo na pekač s peki papirjem. Med njimi pustimo nekaj prostora na vsako stran, da se ne bojo med peko sprijeli skupaj. Pokrijemo jih s krpo in pustimo, da vzhajajo 45- 55 minut.

Potičke in/ ali polžke damo v pečico na 180°C za 20 minut. Proti koncu peke jih po potrebi pokrijemo z alu folijo, da se po vrhu preveč ne zapečejo. Pečeni so, ko po njih potrkamo in zadonijo.

Pečene takoj pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo, da se počasi ohladijo. Še skoraj mlačne jih zavijemo v neprepustno plastično posodo ali vrečko. Tako bodo še drug dan nadvse okusne.

Preden jih postrežemo, jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu.  

roz3

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*