Dišeč kostanjev tiramisu je vrhunska sladica za vse sladkosnede, ne le tiste, ki imamo radi kostanj in/ ali tiramisu. Ravno pravšnja mera kostanja doda meden okus, ki se krasno dopolni z mlečnimi kremami. Ker je kuhan v mleku, je njegov grenek okus omiljen, zato ga bodo veselo pohrustali tudi tisti, ki samega kuhanega ali pečenega kostanja ne jedo.
V primerjavi z originalnim receptom za tiramisu, ta ne vsebuje ( surovih ) jajc, zato je lažji za pripravo in bolj obstojen za shranjevanje.

| Število porcij | Čas priprave | Čas kuhanja in peke | Skupaj | 
| 12- 16 kosov | 45 min | 15+ 30 min | 1 h 30 min+ hlajenje | 
Sestavine ( za pekač premera 24 cm )
- 300 g piškotov savoiardi
- 400 ml močne kave
- 250 g kostanjevega pireja
- žlica ruma
- čajni žlički vaniljevga ekstrakta ( 1+ 1 )
- žlička kakava v prahu
- ½ čajne žličke cimeta
- 250 g mascarpone kreme
- 120+ 15 g sladkorja v prahu
- 350 g sladke smetane
Postopek
Največ časa nam vzame priprava kostanjevega pireja, zato se ga lotimo najprej. Pripravimo ga lahko tudi že dan prej in ga shranimo v hladilnik.
Kostanj olupimo in ga v vodi kuhamo dobrih 15 minut, da kožica začne odstopati. Vodo nato odlijemo in odstranimo kožico. V mleku ga za tem kuhamo še dodatnih 30 minut. Toplega z mešalnikom zmiksamo, da dobimo gladko zmes.
Med hlajenjem kostanjevega pireja, skuhamo kavo in jo ohladimo.
V večjo posodo damo pire in mascarpone ter ju z električnim mešalnikom zmešamo. Dodamo sladkor v prahu in mešamo naprej. Nazadnje vmešamo vaniljev ekstrakt, rum, kakav v prahu in cimet.
Sladko smetano stepemo posebej. Vmes ji dodamo sladkor in vaniljev ekstrakt in mešamo do čvrste kreme. Na koncu jo primešamo ostali kremi.
Sedaj imamo vse pripravljeno, da začnemo sestavljati tiramisu. Piškote z obeh strani namočimo v kavo in enega za drugim polagamo v pekač ( s snemljivim obodom ), da pokrijemo dno. Nanj namažemo polovico kostanjeve kreme. Postopek še enkrat ponovimo, da zaključimo s kremo. Čez posujemo kakav v prahu, pokrijemo in damo za najmanj 6 ur v hladilnik. Vsekakor je najbolje čez noč.

 
        



