eksjab3
Pite in zavitki

Ekspresni jabolčni zavitek

0 komentarjev

Ekspresni jabolčni zavitek je tako enostavna, pa tako dobra jed. Z nekaj osnovnimi sestavinami pričaramo jabolčno sladico, ki je primerna tudi za zajtrk ali malico.

Recept vsebuje kupljeno listnato testo, zato je sama priprava povsem preprosta. Testo le razvaljamo, nadevamo z jabolki in zavijemo. Niti jabolk ni potrebno predhodno dušiti. Super, kajne?

eksjab2

Število porcijČas pripraveČas peke Skupaj
10- 12 kosov25 min18- 20 min43- 45 min

Sestavine

  • 450 g zmrznjenega listnatega testa
  • 1 kg jabolk
  • 120 g rjavega trsnega sladkorja ( po želji tudi več )
  • 50 g rozin
  • sok in lupinica ½ limone
  • čajna žlička cimeta

+ jajce, žlica mleka za premaz

Postopek

Hitro zmrznjeno listnato testo odtajamo po navodilih iz vrečke, kar traja približno 2 uri. Ker bomo delali s hladnim testom, ga ne segrejemo do sobne temperature.

V vmesnem času pripravimo jabolčni nadev. Jabolka olupimo, razkoščičimo in v posodo narežemo/ naribamo na tanke rezine. Dodamo nastrgano limonino lupinico in limonin sok. Premešamo.

V posodo z jabolki primešamo še ostale sestavine: sladkor, rozine in cimet ter ponovno dobro premešamo. Pokrijemo in do uporabe shranimo v hladilnik.

Odtajano testo nato razvaljamo na 2 enako velika pravokotnika. Na pekač od pečice, prekrit s peki papirjem, položimo prvega. Po dolgem na obeh straneh naredimo diagonalne zareze– tako da je vmes prostor za nadev. Po sredini enakomerno naložimo polovico odcejenega nadeva, ki ga za tem s stranicami pokrijemo iz vsake strani do sredine, da se med seboj prepletajo. Enako naredimo z drugim zavitkom.

Pred peko, pekač z zavitkoma, položimo za 15- 30 minut v hladilnik.

Medtem pripravimo premaz. Skupaj zmešamo jajce in mleko.

Pečico segrejemo na 200°C. Zavitka premažemo in damo v pečico za 18- 20 minut.

Pečena zavitka pred postrežbo vsaj malo ohladimo. Po želji ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Hranimo ga v dobro zaprti nepredušni vrečki ali posodi.

eksjabo3

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*