oreo2
Piškoti

Domači Oreo piškoti

0 komentarjev

Domači oreo piškoti so prava poslastica za otroke in odrasle. Ljubitelji teh piškotov dobro veste, da se velik delež kakava in nežna kremasta maslena krema med seboj zelo dobro dopolnjujeta. Da je kompatibilnost še večja, sem naredila mehke piškote. Tako se piškoti kar stopijo v ustih in okusa se med seboj hitreje in še bolj zlijeta.

Tudi tisti, ki imate navado ločiti piškota in posebej polizati kremo, ne boste prikrajšani. Še posebej, če boste uporabili kvalitetne sestavine. Ker sami delamo piškote, lahko kremo prilagodimo jedcem. Nekatere piškote lahko minimalno nadevamo, spet druge dva ali celo trikratno. Prepričana sem, da bodo naredili vtis prav na vse!

oreo11
Število porcijČas pripraveČas pekeSkupaj
2 pekača ( 21- 22 piškotov )30 min9 min39 min + hlajenje testa

Sestavine za testo

  • 180 g moke
  • 40 g kakava v prahu
  • ¾ čajne žličke sode bikarbone
  • 120 g masla sobne temperature
  • 160 g sladkorja
  • jajce sobne temperature
  • rumenjak sobne temperature
  • čajna žlička vaniljevga ekstrakta

Sestavine za nadev

  • 100 g masla sobne temperature
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 2 čajni žlički vaniljevga ekstrakta

Postopek

V manjšo posodo presejemo moko in kakav v prahu. Dodamo jima sodo bikarbono ter premešamo.

V večjo posodo damo maslo sobne temperature in sladkor ter z električnim mešalnikom stepamo okoli 3 minute, da masa postane kremasta. Med mešanjem za tem postopoma dodajamo ostale sestavine- najprej jajce, pomešamo, za tem rumenjak in vaniljev ekstrakt.  

Jajčno- masleni masi dodamo suhe sestavine, in sicer po korakih, med stalnim mešanjem. Pri tem se izogibamo prekomernemu mešanju.

Posodo z maso nato pokrijemo in postavimo v hladilnik za 30- 60 minut.

Ohlajeno maso trgamo po koščkih oz. z žličko in z dlanmi oblikujemo majhne kroglice, ki jih polagamo na pekač, kjer jih narahlo sploščimo na 3- 4 mm. Pri tem pazimo, da so med seboj čimbolj enake velikosti, da bomo potem dobili lepe sestavljene piškote. Če je testo premehko in nam jih ne uspe dobro poravnati, ni potrebno skrbeti, ker sledi ponovno hlajenje. Po tem jim bomo zlahka malce popravili obliko.

Vsak pekač nato pred peko ohladimo za 1 uro.

Dobro ohlajene položimo v pečico na 180°C za 9 minut. Barve, niti oblike, ne spremenijo bistveno, zato je pomembno, da smo pozorni. Najbolje, da se zanašamo na vonj. Ko zadišijo, so pečeni. Vedeti moramo, da so ravno pečeni še vedno mehki, zato jih ohladimo na pekaču.

Medtem, ko se piškoti hladijo, pripravimo nadev. Toplo priporočam, da izberemo kvalitetne sestavine in dodamo vaniljev ekstrakt, ker nadev zares pride do izraza. Maslo sobne temperature z električnim mešalnikom stepamo nekje 2 minuti. Ko dobimo svetlo kremasto zmes, dodamo še sladkor v prahu in vaniljev ekstrakt. Zopet mešamo 3- 4 minute, da dobimo gladko maso.

Kremo nanesemo na polovico piškotov s pomočjo brizgalne vrečke ali pa jih enostavno nadevamo z žličko. Prekrijemo jih s preostalimi piškoti in stisnemo, da nadev pride do roba.

Hranimo jih v nepredušnih kovinskih škatlah 1 dan na sobni temperaturi. Za več dni jih, zaradi maslene kreme, postavimo v hladilnik in pred postrežbo vzamemo ven.

oreo3

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*