O meni

PXL 20250309 113252380.PORTRAIT

Sem Nuša Perko Tomažin in na moji spletni strani z veseljem z vami delim svojo veliko ljubezen do peke sladkih domačih dobrot. Našli boste preproste recepte za vsak dan in tudi praznično obarvane za posebne priložnosti.

Nekaj več o meni

Moj največji življenjski ponos je hčerka, ki me žene, da se v življenju izpopolnjujem in rastem na vseh področjih. Po izobrazbi sem diplomirana etnologinja in kulturna antropologinja, kar pomeni, da z velikim zanimanjem spremljam kulturo ljudi po svetu. Zelo rada potujem in na poti spoznavam način življenja ljudi in kar mi je zelo pomembno- njihove prehranjevalne navade. Najbolj me navdušujejo sladice, s katerih dobim navdih za nadaljnje ustvarjanje v kuhinji.

Razlog, da sem začela peči

Vedno sem rada dobro jedla in ker sem zelo sladkosneda, sem se že kot otrok najraje mastila s kvašenimi dobrotami, kot so krofi, flancati, buhteljni in raznoraznimi piškoti. Da sem pomagala mami in stari mami pri peki ne morem ravno reči. Sem pa vseeno spremljala dogajanje in nestrpno čakala na pokušanje. Ravno velik apetit do sladkih jedi me je tekom let privedel do nekaj odvečnih kilogramov, nakar sem pri 17ih letih spremenila svoj življenjski slog in se začela več gibati ter zdravo prehranjevati. Več let je trajalo, da sem vzpostavila zdrav prehranjevalni režim, ki ga ohranjam še danes. In zato sem začela peči. Sladkih dobrot si privoščim malo, in kar si jih, želim, da so nadpovprečno dobre. Prisegam na kvalitetne sestavine, ker jedi ne dajo le boljšega okusa, temveč zaradi njih vsebuje tudi več hranil, ki jih potrebuje naše telo. Izogibam se nakupu končanih sladkih jedi v trgovinah, ker največkrat okus dosežejo s prekomernim deležem sladkorja in ojačevalci okusov. To seveda ne pomeni, da ne kupim nobenih čokolad in piškotov, sem pa zelo izbirčna, kar se tiče kolačev, potic, zavitkov itn. Domačim ne segajo do kolen, in za tem trdno stojim.

Kako začeti

Sama se spominjam časov, ko nisem znala speči niti najbolj enostavnega peciva. Začeti je seveda težko- tako kot vsako stvar. Priporočam, da se k temu spravimo premišljeno, to pomeni, da si za peko vzamemo čas, energijo in dobro voljo. Začnemo pri preprostih receptih, kot so enostavni mafini, kolači in peciva. Ne začnemo takoj pri kremšnitah ali večjih tortah, ker nas bo veselje kaj kmalu minilo. Najpomembnejša sestavina za peko pa je brez dvoma ljubezen. Marsikomu se zdi to smešno ali celo zlajnano, ampak zagotavljam, da drži kot pribito. V pečenem izdelku se vsekakor občuti in vidi naša zavzetost, volja in čas, ki smo si ga vzeli.

Ljubezen gre skozi želodec

Ni lepšega kot speči nekaj slastnega za tiste, ki jih imamo radi. S tem namreč pokažemo, da so nam dragoceni in se je za njih vredno potruditi. Sama sem pekla rojstnodnevne torte za domače že povsem na začetku moje peke. Rezultat seveda ni bil vrhunski, vendar vem, da so to vseeno cenili. S tem sem izrazila svojo ljubezen do njih. Lažje je seveda zaviti do slaščičarne in enostavno prevzeti plačano torto, a verjemite, ni vseeno. Enako velja za ostale praznike in posebne priložnosti.

Prilagoditev sestavin pri peki

Vemo, da ima danes veliko ljudi raznorazne alergije, intolerance in podobne simptome, ki bolj kot ne, onemogočajo brezskrbno uživanje sladkih dobrot. Ker pa na trgu obstaja veliko nadomestkov, lahko navedene sestavine v receptih zamenjamo s tistimi, ki nam bolj ustrezajo. V naši družini vsak izmed nas izstopa iz povprečja. Mož slabo prenaša mlečne izdelke, jaz sem vegetarijanka in rada ostajam vitka, hčerka pa ne mara sadja in oreščkov. S tem mi je peka dokaj otežena, vendar se trudim, da lahko kljub temu ustrežem vsem. Ker potrebujem več beljakovin, pri peki rada uporabljam skuto in nasploh mlečne izdelke, jajca, oreščke. Večkrat kupim skuto in kislo smetano brez laktoze in se ravno tako obnese. Pri pecivih in piškotih iz ene mase ločim testo in uporabim več nadevov: sadnega, čokoladnega, marmeladnega itd. Z malo prilagoditve smo zadovoljni vsi. S tem sem želela povedati, da raznih omejitev ne smemo videti kot oviro, zaradi katere bi manj pekli; le najti moramo način, kako prilagoditi peko.

Moji recepti

Na spletni strani objavljam najrazličnejše recepte. Vsak izmed njih vsebuje kanček moje osebne note. Nastali so, ker sem se vedno težko držala že spisanih receptov. Pa ne zato, ker ne bi bili dobri, daleč od tega. Preizkušanje novih okusov je v moji naravi, taka pač sem. Upam, da na moji strani vsak izmed vas najde čim več sladkih dobrot, s katerimi boste razveselili sebe in najdražje.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

*